Spa i Varberg
JS:s tidning Kupé har varit på västkusten och besökt kurorten Varberg. Det finns fina beskrivningar av de olika badanläggningar som erbjuder nästan allt vad man kan önska sig – och så långt plånboken räcker, förstås. Men det är tråkigt att det fina kallbadhuset inte beskrivs lite mer ingående i inlägget. Det som SJ missade får du läsa mer om här på Bastubrödernas hemsida.
Varbergs kallbadhus
Fika, bada, basta, njuta, relax!
Det första kallbadhuset i Varberg är från året 1866, men det förstördes av vågar och stormar. Även efterföljaren förstördes. Det nuvarande badhus är från 1903 och har under 1990-talet restaurerats och återställts till ursprunglig skick. Det finns dam och herravdelning för bastu och nakenbad i Kattegatt. Bastun eldas med el-aggregat. Innan du planerar en resa till Varbergs kallbadhus bör du undersöka när det är öppet. Under sommarsäsongen (efter midsommar till mitten av augusti) är det öppet varje dag, men resten av året är det bara öppet tre dagar i veckan (normalt onsdag, lördag, söndag).
Föreningen KV, Kallbadhusets Vänner i Varberg
Vid Varbergs kallbadhus finns också en ideell förening, Föreningen KV, Kallbadhusets Vänner i Varberg, som bildades år 1985. Föreningens uppgift är att värna om medlemmarnas intresse av att Kallbadhuset bevaras och drivs som ett badhus med bastu. Föreningen ska arbeta för medlemmarnas gemenskap och samvaro, samt samarbeta med kommunen (ägaren) och driftsarrendatorn.
Föreningen berättar om det unika kallbadhuset i Varberg:
Det första badhuset var från 1866 men förstördes i en höststorm 1884. Två år senare ersattes det av ett nytt kallbadhus med två separata bassänger, dam- och herrsida, totalt tolv duschrum och tio omklädningshytter. Julen 1902 drog det fram ett stormoväder som raserade även detta badhus. Mindre än ett år senare hade man byggt det tredje Kallbadhuset som sedan har stått emot vädrets makter, även om ”Gudrun” orsakade vissa skador .
Badhuset byggdes i morisk stil med lökkupoler på hörnpaviljongerna och mittpartiet. Även ett färgrikt rosettfönster ovanför entrén förstärker det orientaliska intrycket. Femtio år senare byggdes dam- och herrbastu, men då ledde förnyelseambitionerna till att man plockade bort lökkupolerna och rosettfönstret och byggnaden såg därmed mer ordinär ut. Efter hand ansåg allt fler att byggnaden borde återställas i sin forna prakt.
Med en samlad insats från kommunen och länsstyrelsen utfördes de återställande byggnadsarbetena 1994-96 och Kallbadhuset återinvigdes i början av 1997.
Läs mer:Kallbadhuset i Varberg (officiell hemsida)
Föreningen KV, Kallbadhusets Vänner i Varberg
Inlägg i Tidningen Kupé (som PDF-fil, komprimerad): Rofyllt, ur tidningen Kupé, nr. 10 2014. (PDF, komprimerad) © Tidningen Kupé, 2014