Två bröder lämnade klubben i samband med årsmötet på grund av flyttning till annan ort. Broder Ari lämnade Täljo och flyttade till Slottsstaden i Malmö. Han bor rätt nära Ribersborgs kallbadhus, men badar normalt på Sibbarbs kallbadhus, eftersom han kunde omvända skåningarna på detta kallbadhus vad angår vattenkastning. Broder Stein har fått konverterat sitt vikariat i Norge till en permanent anställning.
Lasse och Niclas har under längre tid visat intresse för klubben och varit med på vedbacken och vid klubbens arrangemang. Vi är glada att efter årsmötet 2014 kunna välkomna dem som Broder Lasse och Broder Niclas i De 24 äldstes klubb vid Domaruddens bastu.
Bröderna har samlats till veddag på Alla helgons dag i år. Inga bröder – nuvarande som tidigare – har lämnat oss under året som gick, men vi vill minnas några av våra gäster och vänner som kommer att bli saknade.
Kalle lämnade oss i somras. I somras var det också sista gången att vårvän Leo kunde vakta vedbacken. Han lämnade oss under hösten.
Broder 10, Hasse Wallberg, Murarhasse, fyller 75 år 7 september 2014
Grattis Broder Hasse!
Förra året kunde vi fira Domaruddens sjöbastuns 20-årsjubileum. Utan ditt engagemang och din insats skulle bastun inte finnas i dag. Du var en av de arton män som 11 september 1991 grundade De 24 äldstes klubb vid Domaruddens bastu och är fortfarande en av de mest aktiva Bröderna i klubben. Bastubyggnaden vilar på ditt fundament – som bilderna nedan visar – och du är så att säga murarmästaren som aldrig har lämnat sitt bygge. Du är alltid med att såga ved till bastun och besökarna välkomnas av blommorna utanför bastun som du sköter om. Med din dragspelsmusik har du underhållit Bröder och gäster vid våra högtider och festliga sammankomster.
Vi är utomordentlig stolta att ha dig ibland oss och uppskattar allt du har gjort för bastun och vårt kamratskap.
Med vår lilla bildkavalkad vill vi gratulera och uppvakta dig på din 75-årsdag. Med klubbens present och uppvaktning får vi återkomma vid ett senare tillfälle.
En en gång grattis på födelsedagen och på återseende i bastun!
Bröderna från De 24 äldstes klubb vid Domaruddens bastu
Kalle, Karl Emil Runnman, har lämnat oss den 9 augusti 2014. Han blev nästan 90 år. Kalle föddes 6 december 1924, alltså på Finlands nationaldag. Kanske var det därför att han kom att tycka om finsk bastubad. Kalle kommer att bli saknad av Bröderna och de övriga besökare vid Domaruddens sjöbastu.
På bilden får vi återse Kalle vid Brödernas strömmingsfest 22 maj i år, mindre än tre månader innan Kalle skulle lämna oss.
Kalles begravning äger rum 29 augusti 2014 vid Österåkers kyrka, där också ett flertal Bröder kommer att vara närvarande för att ta avsked med honom.
Månadsmötet den 25 maj 2014 beslutade att uppta Patrik Alerud som medlem i föreningen efter Bröderna har haft möjlighet att granska hans ansökan och bedöma hans insats (handlingarna finns i medlemssektionen under punkt årsmöte). Patrik har badat bastu på Domarudden i många år och han har deltagit regelbundet vid vedarbetet under en längre period.
Välkommen Patrik! Bland oss är du numera Broder 15.
Klubbens hedersmedlem Broder Karl-Evert fyller 80 år 25 februari 2014. Broder Karl-Evert blev hedersmedlem år 2009, året där han fyllde 75 år. Han är fortfarande aktiv på vedbacken och deltar i klubbens aktiviteter och är således en uppskattad förebild för alla de andra bröderna.
Meddelande från vår ordförande Markku:
Jag fick idag (27/12) meddelande att vår bastuvän sedan många år tillbaka, Rinaldo Villa Lobos, avled torsdagen den 22/12 efter en tids /sjukdom.
Jag är övertygad att många av oss kände Rinaldo som en flitig besökare i bastun främst de som badar under eftermiddagarna som var den tidpunkt som Rinaldo främst besökte bastun.
Rinaldo kom till Åkersberga från Chile i mitten på 80-talet och enligt hans vän Bengt Liljedahl så lärde han sig att uppskatta bastubadandet väldigt mycket och framförallt de människor han träffade i bastun.
Vi minns Rinaldo alltid som en glad och trevlig person som det var mycket intressant att prata med.
Vi från Bastubröderna kommer att minnas Rinaldo genom att sända blommor till begravningscermonin.
Om någon skulle vilja närvara vid någon eller båda begravningscemonierna så är tidpunkterna och platsen följande:
Begravningen kommer att vara katolsk och genomföras i två steg.
Vakan sker den 29/12 med start 20,00 0ch avslut 01,00.
Begravningscermonin sker den 30/12 med start kl 10,00.
Båda cermonierna sker i Vår Frus Katolska Församling,Konvaljevägen 4,Täby ( avfart vid Lahäll efter Shell bensinstation).
För ungefär två år sedan avsade sig Broder Ulf Lignercrona denna uppgift och någon ersättare hittades aldrig. Kanske kände Broder Ulf redan då att det var dags att dra ned på aktiviteterna.
Klubben skickar en krans till begravningen 14 december 2010 och skänker ett bidrag till Cancerfonden, enligt Broder Ulf Lignercronas önskemål.
Broder Kjell Mellberg har lämnat oss, plötsligt och allt för tidigt. Föreningen skickar blommor och ett belopp till Hjärt-Lungfonden, detta enligt Broder Kjells önskemål.
Broder Kjell berättade för oss att han alltid såg fram emot vedhuggardagarna där han kunde jobba fysiskt, helst ville han jobba med en motorsåg i handen. Familjen donerade en motorsåg till föreningen för att hedra Broder Kjells minne.
Broder Kjell intervjuades av NSD i juni 2010 i samband med Svenska Bastuakademiens 13. nationella bastudagen
”I bastun är vi alla likvärdiga”
Kjell Mellberg är född, uppvuxen och bosatt i Åkersberga och han är sedan många år tillbaka medlem i Svenska Bastuakademien. Stockholmare är väl inga riktiga bastubadare? – Jag har badat bastu sedan barnsben och vi badar bastu lika mycket i Stockholm som ni gör här. Vi har en bastuklubb i Åkersberga, ”de 24 äldstes bastuklubb” och vi träffas regelbundet för att bada vedeldad bastu intill en sjö, säger Kjell Mellberg som anser att tjusningen med bastun är den sociala samvaron, det otvungna umgänget och samtalet mellan människor.
Kan du konkretisera det?
– Jag är advokat och oavsett vad vi tycker om det så finns det sociala skikt i samhället, kläderna säger något om våra positioner, men i bastun lägger vi av oss allt detta och alla är likvärdiga, säger Kjell Mellberg som tillägger att för honom personligen är bastun också det avstressningsmoment som han behöver för att orka med arbetet.
Källa: Ur ett inlägg i NSD 2010-06-14: http://www.nsd.se/nyheter/i-bastun-ar-vi-alla-likvardiga-5429683.aspx