Ur § 1 – ändamålsparagrafen;
”Klubbens ändamål är att samla bröderna till hälsobefrämjande bastubad…”
Formuleringen antyder att klubbens medlemmar träffas för att sköta om sin hälsa. Meningen är dubbeltydig – hälsa uppnås inte bara genom att bada bastu, utan genom att göra det tillsammans med andra. Således uppfattas också utbytet av att vara tillsammans med andra vara av väsentlig betydelse för en god hälsa.
”…att i samarbete med berörda verka för en god och varaktig bastukultur till gagn för alla och envar”.
Klubbens ändamål går också utanför den egna medlemskretsens intressen. Samarbete torde vara ett nyckelord oavsett vilka intressenter som är engagerade i verksamheten. Ett gott och funktionellt samarbete ger den förutsättning som erfordras för stabilitet och långsiktighet- oavvisliga förutsättningar för att en bastukultur över tid skall kunna vidmakthållas.
Ovanstående beskriver den socialmedicinska betydelse för var och en som bastuklubben tillmäter verksamheten och bastubadet vid Domaruddens bastu. En nyttoaspekt för folkhälsan, tillgänglig för alla. Det står också utom varje tvivel att så är fallet då bastun besöks av långväga badgäster som regelbundet återkommer och tar del av den otvungna och lättsamma samvaron i bastun.
Bastuklubben
Svenska Bastuakademien har förkunnat den av Magnus Ladulås utlyste Bastufrid. Läs mer om Bastufrid här på hemsidan. Andra inlägg om bastukultur hittar du i molnet (etiketter).